EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Respiratorne alergije i infekcije disajnih puteva

Respiratorne alergije i infekcije disajnih puteva

Nema osobe koja se nije susrela bar jednom godišnje sa nekom respiratornom alergijom ili infekcijom. Sezonske alergije su u ogromnom porastu u poslednjih nekoliko decenija te ih slobodno možemo nazvati nekom vrstom epidemije. Činjenica koja dodatno zbunjuje i alarmira je sve veći broj respiratornih alergija tokom zime kada su biljke u fazi mirovanja te ne možemo glavne krivce tražiti samo u prirodi. Oko 500 miliona ljudi u svetu boluje od alergijskog rinitisa a kada tu dodamo i alergijsku astmu i bronhitis ova brojka postaje krajnje zabrinjavajuća.

Protiv alergija navikli smo da se borimo tzv. simptomatskom terapijom, dakle ublažavanjem simptoma. Praktično mi alergije ne lečimo već ih držimo pod kontrolom. Ipak, primetićete da one nisu uvek iste, nekad su simptomi blagi, nekad nas te alergije „preskoče“ a nekad smo primorani da tražimo hitnu lekarsku pomoć. Tu dolazimo do ključne stvari a to je da je težina manifestacije alergija i stepen njihovog ispoljavanja direktno povezan sa našim imunitetom.

NARAVOUČENIJE, NE BAVITE SE ALERGIJOM VEĆ IMUNITETOM!

Naše telo je konstantno izloženo različitim mikrobnim agensima i štetnim supstancama iz okoline. Oni mogu izazvati ozbiljne bolesti ili biti toksični za telo; zato se moraju eliminisati. Ovo je posredovano urođenim imunim sistemom, koji je prva linija odbrane domaćina od strane „napadača“. Svaki poremećaj u fizičkim barijerama koje imaju ulogu da spreče patogene da uđu u telo pokreće proinflamatorne odgovore aktiviranjem određenih vrsta ćelija /mijeloidnih ćelija i dendritičkih ćelija/ koje su centralni igrači urođene imunološke odbrane. Imuni sistem je naš odbrambeni mehanizam protiv bolesti. Da uprostimo, to je složen sistem koji obezbeđuje zaštitu od virusa, bakterija, gljivica i parazita, kako od njihovih toksina, tako i od sopstvenih izmenjenih ćelija. Prisustvo imunog sistema u svim delovima tela a najviše u crevima je veoma važan faktor za održavanje i produženje života. Imunitet i alergija su usko povezani.

Do pojave alergija dolazi onda kada imuni sistem preterano reaguje na supstancu koja je inače inače neškodljiva. Imunski sistem ima sposobnost organizacije svoje “vojske” specifičnih glikoproteina koja se nazivaju antitela. Antitela prepoznaju proteine (zvane antigeni) na virusima, bakterijama i drugim štetnim patogenima. U najvećem broju slučajeva, mnoge benigne supstance mogu bez problema ući u naše telo. Kada imamo alergije, neke od tih istih supstanci identifikuju se kao antigeni, što signalizira našem telu da proizvodi antitela. Zauzvrat, ova antitela uzrokuju da određene ćelije oslobađaju histamin i leukotriene, hemikalije koje mogu da izazovu iritantne simptome alergije.

Važna činjenica koju svi zanemarujemo je da je 80% imunog sistema zapravo u crevima! Većina antitela stvara se u tzv.Pajerovim pločama koje čine skupovi limfnih čvorova smeštenih u tankom crevu. Dakle, imunitet je direktno povezan sa stanjem naših creva. Da bi ste sprečili alergije i izborili se sa njima prvo i osnovno je da se pobrinete za stanje svojih creva i ojačate crevnu barijeru. Pre nego što počnete sa bilo kakvom korekcijom ishrane i suplementacijom neophodno je eliminisati mikroorganizme – parazite, bakterije, gljivice i viruse. Nakon dobrog čišćenja pređite na fazu II a to je jačanje crevne i želudačne barijere kako bi smanjili intoleranciju na hranu.

Detoxamin - aktivirani zeolit ne samo da ima antiupalno dejstvo već alkalizuje organizam i jača zidove creva smanjujući njihovu propustljivost i samim tim smanjuje i intoleranciju na hranu. Kako je to moguće?! Gluten podstiče proizvodnju zonulina - supstance koja doprinosi povećanju propustljivosti creva i podstiče stvaranje antitiela koja dovode do autoimunih bolesti. Detoxamin deluje tako što smanjuje sintezu zonulina. Studije su pokazale da dvanaest nedelja suplementacije zeolitom ima blagotvorne efekte na integritet crevnog zida jer smanjuje koncentraciju zonulina, čime se značajno smanjuje propustljivost creva i pospešuje očuvanje normalne crevne flore /mikrobioma/a samim tim i očuvanje funkcije imunskog sistema.

ZDRAVA CREVA=DOBAR IMUNITET

Kada smo očistili organizam od toksina, teških metala, mikroorganizama i “popravili” stanje creva, prelazimo na fazu III – hidrataciju. Sigurno ste primetili da u trenutku kada vas uhvati suvi alergijski kašalj ili kada grlo počne da golica po inerciji uzimate čašu vode. Imate osećaj, da se kada pijuckate vodu u gutljajima, kašalj postepeno smiruje i da vam voda u toj situaciji veoma prija. Postoji obrazloženje i za to; naime kada organizmu nedostaje voda, kada smo dehidrirani, u organizmu dolazi do povećanog stvaranja histamina koji je odgovoran za pojavu alergijskih reakcija. Kada nadomestimo količinu tečnosti, nivo histamina postepeno se smanjuje a samim tim dolazi do smanjenja alergijske reakcije.

Ono što samo po sebi može biti od velike pomoći /za slučaj da niste raspoloženi da primenite sve što smo naveli/ je nošenje magneta u predelu grudnog koša. Magneti pospešuju cirkulaciju, smanjuju spazam bronhija i omogućavaju bolju oksigenaciju tkiva. Privesci sa magnetom ne samo da su veoma lepi već i korisni kod osoba koje pate od alergija. Lančić /na kome se takođe nalazi magnet/ treba da bude dugačak toliko da privezak stoji između grudi ili u predelu tzv.juguluma – jamice na vratu. Kod ozbiljnijih alergija ili kod osoba koje ne vole nakit, magnetno srce može se postaviti u predelu grudnog koša tačno između grudi u nivou bradavica. Ono što ćete primetiti je da je disanje olakšano, da se epizode kašlja proređuju /posebno tokom noći kada ležimo/ i da se sekret /ukoliko ga ima / lakše izbacuje. Ovo je posebno važno za osobe koje boluju od alergijske astme.

Verujem da ovo deluje previše jednostavno posebno za osobe koje dugi niz godina muče muku sa alergijama, ali imajte na umu da je nekada pravo rešenje veoma jednostavno, samo treba doći do njega. Zato, za slučaj da pripadate skepticima probajte ovu terapiju pre nego što zauzmete negativan stav jer možda baš to može biti nešto što će Vam promeniti život iz korena.


Podeli