EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Bakarni nakit sa magnetima – spas za reumu

Bakarni nakit sa magnetima – spas za reumu

Reuma – jedna od najčešćih bolesti današnjice. Po svemu sudeći od momenta kada smo dobili kosti dobili smo i sve ono što ide uz nju...kostobolju. Da je ova bolest stara koliko i sam čovek govori i činjenica da su različiiti oblici reumatizma otkriveni na rukama drevnih egipatskih mumija.

Reuma ne zahvata samo kosti kako se obično misli već i hrskavicu, tetive i mišiće što dodatno komplikuje lečenje. Suštinski postoji nekoliko oblika reumatizma:

  • reumatizam nastao kao posledica upalnog procesa, u koji spadaju i sistemske bolesti veivnog tkiva i metaboličke artropatije /osteoporoza, giht, druge bolesti nastale deponovanjem kristala/
  • degenerativne reumatske bolesti
  • vanzglobni /mekotkivni/ reumatitam
  • reumatski sindromi u sklopu drugih bolesti
  • retke reumatske bolesti

Ipak, najzastupljeniji među populacijom su vanzglobni reumatizam i narodski rečeno „okoštavanje“ –odnosno degenerativni reumatizam /artroze/.

  1. reumatizma se ne umire, ali on mnogo otežava svakodnevno funkcionisanje i narušava kvalitet života. Zato je veoma važno prepoznati ga na vreme i baviti se njegovom prevencijom posebno ako postoji neka genetska sklonost. Problem je utoliko veći što je terapijski pristup u klasičnoj medicini poprilično ograničen i svodi se na primenu fizikalne terapije, nesteroidnih antiinflamatornih lekova /NSAIL/, lekova protiv bolova, kortikosteroida i kod ozbiljnijih formi lekova koji menjaju tok bolesti / tzv. LTMB- metotreksat, hidrohlorokin, sulfasalazin/ i biološku terapiju. Ovi lekovi koliko god da olakšavaju život sa reumom nakon dugotrajne upotrebe mogu imati negativne posledice po organizam, te ih iz tih razloga i lekari pažljivo primenjuju. To je jedan od razloga zbog čega se sve veći broj ljudi okreće alternativi i prirodnim načinima lečenja kako bi se umanjili bolovi, povećao obim pokreta i usporio tok bolesti.

Kako prepoznati reumu?

U početku simptomi su veoma blagi, često na njih ne obraćamo pažnju jer variraju i po intenzitetu i po lokalizaciji od osobe do osobe. Veoma često pojavi se crvenilo, bol, otok i ograničenost pokreta u zglobu. Bol se pojačava izjutra ili nakon dužeg mirovanja. U akutnim stanjima kod veoma izraženih artritisa mogu se pojaviti tipični znaci infekcije temperatura, malaksalost, bol u više zglobova I često se pomeša sa prolaznom virusnom infekcijom. Međutim kako bolest napeduje, bivaju zahvaćeni i veći zglobovi, ramena, kolena, kukovi…

Kako pomoći sebi?

  1. Redovno vežbajte, izbegavajte dugo sedenje I mirovanje. Kada god nađete slobodan trenutak razmrdajte malo prste, prošetajte, I informišite se o tome koje su najbolje vežbice u zavisnosti od vaših problema I stadijuma bolesti. Korisne savete možete naći I na internetu na klipovima koji su snimljeni od strane fizijatara I edukovanih osoba.
  2. Unosite dosta tečnosti. Tečnost a posebno voda, od vitalnog je značaja za ceo organizam pa i za zglobove, posebno za opstanak hrskavice. Jedan od znakova manjka vode u organizmu, pored izgleda kože, može biti I “škripanje” zglobova. Ne zaboravite da uzimate minimum 2l vode dnevno I poželjno bi bilo da to bude voda koju ćelija može najbolje da iskoristi a to je magnetna voda.
  3. Korekcija ishrane je veoma važna I u tom pogledu najbolje je da potražite savet nutricioniste.
  4. Suplementacija je takođe veoma važna. Pored Omega 3 nezasićenih masnih kiselina, altajske mumije čiji je zadatak da nahrane kosti I zglobove, najsnažnije antiupalno dejstvo ima kombinacija kurkume i indijskiog tamjana.
  5. Ako ne volite da pijete lekove I suplemenate bilo zbog toga što niste pristalica toga ili zato što već pijete šaku lekova, pokušajte sa bakarnim nakitom. Bakar je prirodni antibiotik i antireumatik, a pri tom je neophodan za mnoge procese u organizmu. Nedostatak bakra, dovodi do problema sa pamćenjem, do slabokrvnosti, opadanja kose, krtosti noktiju, slabljenja imuniteta pa čak i dijareje. Ako još bakarnom nakitu dodate magnet, to je onda pun pogodak. Magnet poboljšava cirkulaciju I oksigenaciju tkiva, umanjuje bol I pomaže organizmu da se alkalizuje na jedan potpuno prirodannačin. Sinergično dejstvo bakra I magneta smanjiće upalu, otok I bol, povećati obim pokreta i omogućiti vam da bolje funkcionišete na dnevnom nivou.

Ovde postoji jedna kontraindikacija a to je alergija na bakar. Ukoliko je imate izbegavajte nakit sa bakrom ali magnetnu nakit bez bakra mođete nositi bez bojazni.

 

Možda Vam sve ovo neće u potpunosti izlečiti artritis ali ono što možemo da garantujemo da će vam umanjiti tegobe i poboljšati kvalitet života.

 

 

Podeli