EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Lutajuće srce za smrznuto rame - lično iskustvo

Lutajuće srce za smrznuto rame - lično iskustvo

 Šta je sindrom smrznutog ramena?

 

Svako ko se ikada suočio sa sindromom smrznutog ramena, zna koliko je ova situacija izazovna, bolna i frustrirajuća. Bol, ukočenost, nemogućnost da normalno koristite ruku – sve to može ozbiljno uticati na vaš svakodnevni život. Sindrom smrznutog ramena, poznat i kao adhezivni kapsulitis, je stanje koje uzrokuje bol i ukočenost u zglobu ramena. Ovaj sindrom se razvija postepeno i može trajati mesecima ili čak godinama. Najčešće pogađa osobe između 40 i 60 godina, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Uzrok sindroma smrznutog ramena nije u potpunosti razjašnjen, ali se veruje da može biti povezan sa povredama ramena, operacijama, dijabetesom, bolestima štitne žlezde i drugim medicinskim stanjima.

 

Sindrom smrznutog ramena prolazi kroz tri faze:

Faza zamrzavanja: U ovoj fazi, bol u ramenu postaje sve intenzivniji, posebno noću. Pokretljivost ramena se postepeno smanjuje. Ova faza može trajati od šest do devet meseci.
Faza smrznutosti: Bol može da se smanji, ali rame postaje ukočeno i teško je pomerati ruku. Ova faza može da traje od četiri meseca do godinu dana.
Faza otapanja: Pokretljivost ramena se postepeno vraća, ali potpuni oporavak možeda traje od šest meseci do dve godine.

 

Šta može da pomogne kod sindroma smrznutog ramena?

 

Lečenje sindroma smrznutog ramena zavisi od faze bolesti i težine simptoma. Evo nekoliko metoda koje mogu da budu od pomoći:

Fizikalna terapija: Vežbe istezanja i jačanja mišića ramena su ključne za održavanje pokretljivosti i smanjenje ukočenosti. Fizikalni terapeut  može da preporuči specifične vežbe koje pomažu u vraćanju funkcije ramena.
Magnetna terapija: Ova terapija koristi niskofrekventne magnetne talase za stimulaciju tkiva i poboljšanje cirkulacije. Ideja je da magnetni talasi pomažu u smanjenju upale i bola, kao i u ubrzavanju procesa oporavka. Terapija je potpuno bezbolna i obično traje oko 20-30 minuta po seansi.
Lekovi protiv bolova: Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su ibuprofen i aspirin mogu pomoći u smanjenju bola i upale. U nekim slučajevima, lekari mogu preporučiti injekcije kortikosteroida za smanjenje upale.
Toplotna terapija: Primena toplih obloga na rame može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bola. Toplotna terapija se često koristi pre vežbanja kako bi se olakšalo istezanje.
Hirurški zahvat: U teškim slučajevima, kada druge metode ne pomažu, može biti potrebna operacija. Hirurški zahvat može uključivati manipulaciju ramena pod anestezijom ili artroskopsku operaciju za uklanjanje ožiljnog tkiva.

 

Moje iskustvo sa smrznutim ramenom i kako sam se rešila bola:

 

Početkom ove godine, iznenada jednog jutra, bez ikakve predhodne povrede, suočila sam se sa simptomima smrznutog  ramena. Prvo se pojavio prilično oštar bol pri svakom pokušaju da pomerim ruku, a pokretljivost iz ramena je ubrzo bila svedena na minimum. Bol je bio nepodnošljiv, posebno noću. Nisam mogla da spavam i svakodnevne aktivnosti su postale pravi izazov.

Po preporuci fizijatra, koji je postavio dijagnozu smrznutog ramena i preporučio nekoliko opcija za lečenje, odmah sam krenula na fizikalnu terapiju. Vežbe su bile bolne na početku, napredak se nije nazirao, pa sam iz tog razloga počela intenzivno da tragam po internetu za nekim prirodnim i neinvazivnim rešenjem za moj tadašnji problem, sve u želji da izbegnem dugotrajno uzimanje lekova protiv bolova i da što pre povratim funkciju ramena. U traganju sam naišla na lutajuće magnetno srce, magnetni broš veoma dopadljivog estetskog izgleda, koji preko svog ugrađenog snažnog magneta jačine 2200 gausa vrši stimulaciju tkiva i poboljšava cirkulaciju na bolnom mestu na koje ga postavite. Na taj način, njegovo dejstvo pomaže u smanjenju upale i bola, kao i u ubrzavanju procesa oporavka. U stvari, već sam i ranije od prijateljica čula mnogo pozitivnih priča o efikasnosti magnetnog nakita u tretiranju lokalizovanog bola i raznih drugih tegoba. Ipak, tek kada sam i sama došla u situaciju da mi treba ova vrsta pomoći, malo sam se ozbiljnije pozabavila ovom tematikom i pretragom.  Odmah sam nabavila lutajuće magnetno srce i počela da ga nosim i danju i noću  fiksirano na tački ispod ramenog  zgloba, iz koje se širio bol i ukočenost niz ruku. Već posle desetak dana nošenja počela sam da primećujem izvesno poboljšanje. Bol je postepeno počeo da se smanjuje, a pokretljivost ramena se polako povećavala. Naravno, nisam očekivala da se dogode čuda preko noći, ali posle nekoliko nedelja razlika je bila očigledna. Posle odprilike dva  meseca od  pojave simptoma, mogla sam da se vratim svojim uobičajenim aktivnostima, bez bolova i ograničenja u pokretima. Ipak, nastavila sam da radim vežbe kako bih održala pokretljivost ramenog zgloba, a od lutajućeg magnetnog srca se više ne odvajam.

   

Dakle, sindrom smrznutog ramena je stanje koje može značajno uticati na kvalitet života, ali postoje različite metode lečenja koje mogu pomoći u smanjenju simptoma i vraćanju funkcije ramena. Važno je biti strpljiv i dosledan u primeni terapije kako bi se postigli najbolji rezultati. Ako se suočavate sa ovim problemom, svakako bih preporučila nošenje lutajućeg magnetnog srca koje poboljšavajući cirkulaciju krvi ciljano, u određenim delovima tela, pomaže u smanjenju bolova i ubrzanju procesa oporavka u ovim regijama.

Podeli